Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/novahier/public_html/vainovalkea/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/novahier/public_html/vainovalkea/wp-includes/plugin.php on line 600
Emmanuel Todd: Imperiumin jälkeen – Vainovalkea
Home / Ulkomaat / Emmanuel Todd: Imperiumin jälkeen

Emmanuel Todd: Imperiumin jälkeen

Emmanuel Todd sanoo kirjassaan Imperiumin jälkeen, että politiikassa sotilaallista aktiivisuutta ja heikompien kimppuun käymistä pidetään merkkinä maan piilevästä henkisestä alennustilasta, johon Yhdysvallat on ajautunut. USA:sta on tullut maailmalle ongelma.

Julkaisemme Seppo Utrian artikkelin Yhdysvaltojen ylimielisen ulkopolitiikan taustoista. Analyysi ei välttämättä vastaa kaikilta osin Vainovalkean toimituksen kantaa, mutta se sisältää paljon arvokkaita näkökulmia aiheeseen. Yhdysvaltojen syyllisyyden paljastaminen maailmantilanteisiin, kuten Ukrainan konfliktiin tai jännitteisiin Iranin kanssa, ei ole sallittua johtaville amerikkalaisille medioille, eikä myös muille länsimaisille valtavirtamedioille, joten keskustelu aiheesta on tärkeää.

Emmanuel Todd sanoo kirjassaan Imperiumin jälkeen, että politiikassa sotilaallista aktiivisuutta ja heikompien kimppuun käymistä pidetään merkkinä maan piilevästä henkisestä alennustilasta.

Sama pätee yksilötasolla: henkisesti vahva ei hyökkää heikompien kimppuun, ei fyysisesti eikä henkisesti.

Toddin mukaan amerikkalaiset hokevat ”pahan valtakuntaa” ja ”pahan akselia”, koska ”paha nähdään ulkopuolisessa maailmassa vaikka se todellisuudessa vaikuttaa oman yhteiskunnan sisällä”. Paha on projisoitu ulkopuolelle.

”Yhdysvalloista on tulossa maailmalle ongelma. Olimme tottuneet pikemminkin näkemään siinä ratkaisun.

Oltuaan puoli vuosisataa poliittisen vapauden ja taloudellisen järjestyksen takaaja, se näyttää nyt enenevässä määrin kansainvälisen epäjärjestyksen aiheuttajalta, joka ylläpitää epävarmuutta ja konflikteja missä vain voi.”

patsasAmerikkalaiset ovat tottuneet näkemään kansakuntansa ”välttämättömänä”, kuten Clintonin hallituksen ulkoministeri Madeleine Albright määritteli vuonna 1988.

Muodostuvassa maailmanpoliittisessa tilanteessa Yhdysvallat on kuitenkin menettämässä roolinsa demokratian takuumiehenä. Sitä ei enää tarvita. Se pelkää eristyvänsä, jäävänsä yksin kaukaiselle mantereelleen.

Todd ennusti vuoden tarkkuudella Neuvostoliiton romahduksen ainakin 10 vuotta etukäteen. Hän myös ennakoi kevään sotatoimet Pohjois-Afrikassa.

Kirja yli 10 vuoden takaa on upeaa luettavaa ja se paljastaa, että kirjoittaja omaa tarkan psykologisen silmän. Politiikka on myös psykologiaa koska sitä tehdään tajunnan tai ihmismielen avulla.

”Kehittynyt valtio haluaa ensisijaisesti tehdä yhteistyötä, ei kilpailla ja alistaa muita valtansa alle.” Se pystyy arvostamaan muiden autonomiaa ja auttamaan muita sen saavuttamiseksi. Todd näkee asiat kuten David C. Korten:

Imperiumin voimille maailma on ikuisesti vihamielinen, täynnä vihollisia, jotka on tuhottava. Ainoa tapa elää on olla voittaja tai hävitä, hallita tai tulla hallituksi. Luottamus, myötätunto ja yhteistyö ovat vain pelkureita varten. Vain vahvat säilyvät ja hallitsevat, luovat omat sääntönsä – ja siksi on oikein, että heidät palkitaan rikkauksilla ja etuoikeuksilla.

Imperiumin arvot ja maailmankuva näkyvät talouden globalisaatiopyrkimyksissä ja Amerikan hallinnon sotilasdoktriinin opeissa, jotka traagisesti ovat suurempi uhka vapaudelle ja demokratialle kuin mikään terroristijärjestö.

Siksi ”Bushin (myös Obaman, ’aurinkokuninkaan’) ulkopolitiikan mysteeriä tulee etsiä heikkoudesta: epävakaata ja aggressiivista, ”yksinäisen supervallan” humalaista horjahtelua, ei voi selittää kuin paljastamalla sen taustalla olevat riittämättömyyden ja pelon tunteet”, analysoi Todd.

Imperiumi on kuitenkin vääjäämättä murenemassa, hän jatkaa. Yhdysvallat on liian heikko saavuttaakseen totaalisen maailmanherruuden. Siksi se valitsee aggressionsa kohteiksi sotilaallisesti merkityksettömiä maita. Sen sotapolitiikka on ”teatraalista mikromilitarismia”. Näytössotien tarkoituksena on pitää yllä mielikuvaa voittamattomuudesta ja ylivoimasta.

Pelottavaa on, että tämä rappiotaan kohti kulkeva imperiumi (despoottinen entinen demokratia), joka on onnistunut kaappaamaan myös Euroopan ristiretkiensä tueksi (meillekin on pantu Natoverkot vesiin, vaikka pitäisi tyytyä muikkuverkkoihin!), taistelee sotarikoksiin siviiliväestöä kohtaan syyllistyvän palkka-armeijan voimin, ilman mitään isänmaallista kutsumusta tai velvoitetta. Ainoa kutsumus on se rahaeliitin sairas ahneus, jolle ei löydy vertaa historiasta.

Michel Meacher, Britannian ympäristöminiesteri Blairin hallitessa tarjoaa luotettavaa tietoa todellisiin ’terrorismin vastaisen sodan’ syihin kirjassa This War on Terrorism is Bogus: sota täyttää kaikki poliittisen myytin ainekset ja sitä käydään USA:n maailman hegemonian ja siihen tarvittavien öljyvarojen varmentamiseksi väkivalloin.

”…’global war on terrorism’ has the hallmarks of a political myth propagated to pave the way for a wholly different agenda – the US goal of world hegemony, built around securing by force command over the oil supplies required to drive the whole project.”

Professori John Kozyn America’s Descent to Depravity on lukemisen arvoinen kuten myös John Pilgerin Obama, The Son of Africa, Claims a Continent’s Crown Jewels. Ne löytyvät linkeistä alla.

 

Seppo K.J. Utria
Utria on eläkkeellä oleva psykiatrian erik. lääkäri

 

Lähteitä:

Rasalas.fi
MidasOracle.org
Emmanuel Todd
”Imperiumin päivät ovat luetut?”
Guardian.co.uk
GlobalResearch.ca 1, 2
WashingtonsBlog.com
YesMagazine.org
Jantsa.Blogspot.fi

 

About Seppo K.J. Utria

Olen eläkkeellä oleva psykiatrian erik. lääkäri. Filosofi ja psykologi Lauri Rauhalan holistisen ihmiskäsityksen sisäistäneenä suhtaudun kriittisesti virallisen psykiatrian ja lääketieteen biologisesti korostuneeseen toimintamalliin. Itselleni tärkeänä tiedon lähteenä ja esikuvana haluan mainita myös filosofi Georg Henrik von Wright’in, Taistelevan Humanistin, yhden nykyisen kulttuurimme ja sen ihmistä robotisoivan ’teknosysteemin’ valovoimaisimmista kriitikoista.

Check Also

pelastuksen avaimet

VOITTO PERKELEESTÄ Kymmenen Käskyn avulla

Kymmenen Käskyä ovat Raamatun tärkeimmät sanat, sillä ne tulivat Jumalan sormen piirtäminä kahteen kivitauluun. Kymmenen Käskyn voimasta Jordan-virran vedet väistyivät ja Jerikon muurit särkyivät, sillä näihin Käskyihin sisältyy Jumalallinen Voima. Tällainen voima on myös ihmisellä, joka näitä Käskyjä noudattaa siitä syystä, että ne ovat Jumalallisen Järjestyksen Lakeja, eikä vain siksi, että ne ovat yhteiskunnallisia ja moraalisia sääntöjä kaikilla kansoilla. Näillä Käskyillä on luonnollinen eli kirjaimellinen merkitys, henkinen merkitys ja taivaallinen merkitys. Luonnollinen merkitys on ihmistä varten maan päällä, henkinen ja taivaallinen merkitys ovat enkeleitä varten taivaassa, mutta ihminenkin voi ne ymmärtää.