Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/novahier/public_html/vainovalkea/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/novahier/public_html/vainovalkea/wp-includes/plugin.php on line 600
Berner taas kansainvälisten yritysten asialla; junaliikenne kilpailutetaan – Vainovalkea
Home / Talous / Berner taas kansainvälisten yritysten asialla; junaliikenne kilpailutetaan

Berner taas kansainvälisten yritysten asialla; junaliikenne kilpailutetaan

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tällä viikolla, että rautateiden henkilöliikenne avataan kilpailulle. Kansallisomaisuutta ei siis käytetä ihmisten tarpeisiin, vaan suurpääoman intressien mukaisesti.

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti tällä viikolla, että rautateiden henkilöliikenne avataan kilpailulle. Kansallisomaisuutta ei siis käytetä ihmisten tarpeisiin, vaan suurpääoman intressien mukaisesti.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner  (kesk.) sanoo, että uudistuksella pyritään muun muassa matkustajamäärien lisäämiseen. Bernerin mukaan uudistus alkaisi Etelä-Suomen taajamajunaliikenteestä.

Junaliikenne avattaisiin käyttöoikeussopimuksen kautta, kilpailua ei siis avattaisi avoimella pääsyllä, vaan valtio kilpailuttaisi tiettyjä sopimuksia. Vanha valtionyhtiö jaetaan neljään osaan kalustoyhtiöön, kiinteistöyhtiöön, kunnossapitoyhtiöön sekä varsinaista liiketoimintaa harjoittavaan yhtiöön.

– Mitään yksityistämistä ei tapahdu, eikä valtion omaisuutta myydä, Berner korostaa.

Joskin tämä voisi olla ensimmäinen siirto kohti yksityistämistä ja valtion omaisuuden myyntiä.

Tämän muutoksen taustalla sanotaan olevan EU:n 4. rautatiepaketti, joka määräisi henkilöliikenteen avaamisen kilpailulle.

 

VR:n henkilöstöltä raju tyrmäys raideliikenteen kilpailuttamiselle

VR:n henkilöstöjärjestöt torjuvat täysin raideliikenteen kilpailuttamisen, vaikka Berner yritti vakuutella, ettei VR:ää yksityistetä eikä pilkota ja että työntekijöitä kohdellaan vanhoina työntekijöinä.

Suomen hallitus on kehittämässä kilpailun nimissä markkinoita, jossa kärsivät tappion suomalainen veronmaksaja, elinkeinoelämä, joukkoliikenteen matkustaja sekä rautateiden työntekijät, toteaa Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki.

Hallituksen tulisi varmistaa kansallisomaisuutemme tehokas käyttäminen ihmisten ja yritysten tarpeisiin sen sijaan, että alkaa kantamaan vettä kaivoon. Nyt tehty päätös yhtä järjetön kuin, että Finnairin pitäisi antaa kalustoaan ulkomaalaisen lentoyhtiön käyttöön ja kilpailla sitten sitä vastaan. Kilpailutekijäksi jäävät henkilöstökulut ja verosuunnittelu, toteaa Palomäki.

 

VR:n varallisuus sosialisoidaan kansainvälisten suuryritysten käyttöön

Raideammattilaisten puheenjohtaja Vesa Mauriala pitää kyseistä VR:n tapausta sammon ryöstönä, sillä vuosikymmenten aikana kerätty yhtiön tase sosialisoitaisiin yksityisten yritysten käyttöön. Siten yritykset välttyisivät normaalin markkinatalouden kalustoriskeiltä. Mauriala on hyvin ihmeissään maan hallituksen linjasta: kuka yksityinen toimija tekisi ensin kalustoon mittavat investoinnit ja sen jälkeen antaisi kaluston kilpailijoiden käyttöön. Lisäksi kaikkien kilpailijoiden käyttämä kalusto on peräisin samasta kalustoyhtiöistä, joten yritykset eivät voi kilpailla keskenään kaluston laadulla.

Ne yritykset, jotka ottavat käyttöoikeudet VR:stä säästyvät suurimmaksi osaksi kustannuksilta ja heillä olisi kalusto tiedossa. Kaluston luovuttaminen muille toimijoille ilman sijoitusriskiä ei vaikuta normaalilta markkinakilpailulta.

Kansainväliset yritykset ovat osoittaneet suurta mielenkiintoa Suomen henkilöjunaliikennettä kohtaan. Näin useat ylikansalliset toimijat, jotka ovat lisäksi muiden maiden valtionyhtiöitä, pääsisivät markkinoille korjaamaan voitot. Tämä ei kuulosta järkevältä toiminnalta.

Bernerin vapaa kilpailu voi maksaa maltaita

Vaikka Berner väittää VR:n pilkkomisesta koituvan kuluttajaystävällisemmät hinnat ja matkustaja määrien nouseminen yms. mukavaa, on mitä ilmeisimmin totuus täysin päinvastainen.

Sitä mitä tuleman pitää, voimme ounastella katsomalla Ruotsin vastaavaa tilannetta.

Nimittäin vapaan kilpailun lipunkannattajana tunnettu Ruotsi on maksanut kovan hinnan markkinoiden vapautumisesta. Näin väittää Ruotsin eduskunnan alainen valtiontalouden tarkastusviraston eli Riksrevisionen (SRV) kirjanpitäjä useissa eri selvityksissään.

Päivälehti Dagens Nyheterin tekemän yhteenvedon mukaan kilpailuttaminen on maksanut Ruotsille ”miljardeja” kruunuja eli satoja miljoonia euroja.

Valtavat kustannukset johtuvat SRV:n mukaan lähinnä siitä, että hallitukset eivät ole tehneet uudistuksista riskianalyysejä, puhumattakaan siitä, että olisivat seuranneet kunnolla tai edes ollenkaan uudistusten toteuttamista.
Tarkastusvirasto on tutkinut erityisesti rautatieliikenteen, apteekkitoiminnan, sähkömarkkinoiden sekä telekom- ja pelimarkkinoiden avaamista kilpailulle.

Rautatieliikenteessä ei ole siunaantunut aina matkustajia, vaan modernisointi on johtanut tyhjien junien rahtaamiseen edestakaisin, mikä viraston selvitysten mukaan on aiheuttanut valtiolle viiden miljardin kruunun eli noin 550 miljoonaa euron hintalapun.
Lisäksi rautateiden ylläpito on kärsinyt siitä, että rata- ja myöhästymismaksut on määrätty liian alhaisiksi.

Apteekkimonopolin purku on puolestaan johtanut siihen, että apteekeissa ei ole ollut tarvittavia artikkeleita reseptiasiakkaille. Sähkömarkkinoilla taas kilpailuttaminen on viraston mukaan mahdollisesti nostanut hintoja.

 

Berner yritti yhtiöittää aikaisemmin tieverkostoa

Viime keväänä Berner yritti yhtiöittää Suomen tieverkostoa. Hanke joutui kuitenkin niin kovan arvostelun kohteeksi, että siitä piti luopua. Siitä huolimatta Bernerin seikkailut tulivat kaiken kaikkiaan maksamaan 331 497,50 euroa.

Lisäksi Ministeri Bernerillä on erikoislaatuinen yhteys yritys ja lobbauspomon kanssa. Anne Berner on kaupparekisterin mukaan toimitusjohtajana yrityksessä, jonka hallituksen puheenjohtaja on viestintäkonserni Milttonin perustaja Mathias Järnström.

Liittyykö tähän VR:n pilkkomiseen myös Bernerillä erikoisia kytköksiä hyvä veli -verkoston kanssa?

Lopuksi

Berner on selvästi kansainvälisten suuryritysten käytössä, kuten Suomen poliittinen mafia kokonaisuudessaan toimii globaalin pankkiirieliitin ja ulkomaisen suurpääoman asiamiehenä kotimaassaan. Juuri mainittu globaali eliitti on ujuttanut Bernerin lakeijan virkaansa. Täten ohjeistus tulee Bilderberg-kokouksista, jossa asianomainen ei tarvitse aina olla läsnä saadakseen ohjeita.

Suomen iljettävät mädättäjät ovat saaneet ja tulevat saamaan EU:sta korkeita virkapaikkoja kansainvälisten isäntiensä palvelemisesta. Näistä esimerkkinä olkoon Katainen, Stubb ja Martti Ahtisaari.

Täytyy vain ihmetellä sitä moraalin ja itsekunnioituksen puutetta, mikä suomalaisissa yleensä vallitsee. Poliittinen mafia voi silmää räpäyttämättä menetellä täysin rikollisesti, moraalittomasti ja äärimmäisen halveksivasti kansalaisia kohtaan, silti nämä kriminaalit äänestetään edustajiksi kaudesta toiseen; ällistyttävää.

Tässä tilanteessa tulisi herätä taistelemaan itsenäisen ja omavaraisen Suomen saavuttamiseksi. Nyt Suomen ryöstön läpinäkyvyys on niin suurta, että vaatimukset talousdemokratiasta, EU:sta, eurosta ja yms. haitallisista kytköksistä eroamiseksi voimistuisivat entisestään.

Markku Juutinen

 

Viittaukset

MTV (10.8.2017). Berner: Kilpailun avaaminen tuo lisää junavuoroja ja parantaa palvelua. Saatavilla: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/berner-kilpailun-avaaminen-tuo-lisaa-vuoroja-ja-parantaa-palvelua/6531326#gs.i22OEx8

MTV (9.8.2017). Rautateiden henkilöliikenne avautuu kilpailulle VR:stä eriytetään kolme eri yhtiötä. Saatavilla: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/rautateiden-henkiloliikenne-avautuu-kilpailulle-vr-sta-eriytetaan-kolme-eri-yhtiota/6530612#gs.ruo=Kuc

Kauppalehti (9.8.2017). VR pilkotaan neljään osaan. Saatavilla: https://m.kauppalehti.fi/uutiset/vr-pilkotaan-neljaan-osaan/Kvp4gGR6?_ga=2.57801770.1479818824.1502269385-359967367.1496068

IL (25.5.2017). Bernerin selvityksestä maksettiin konsulteille yli 331 000 euroa – lista palkkionsaajista. Saatavilla: http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005059639.html

Juhani Aro (9.8.2017). D. VR:n henkilöstön raju purkaus: ”Näin Sampo ryöstetään – VR lahjoittaa talot, junakaluston ja varikot ilmaiseksi kilpailijoille”. Saatavilla: https://demokraatti.fi/vrn-henkiloston-raju-purkaus-nain-sampo-ryostetaan-vr-lahjoittaa-talot-junakaluston-ja-varikot-ilmaiseksi-kilpailijoille/

Kauppalehti (11.8.2017). Saatavilla: https://m.kauppalehti.fi/uutiset/suomen-henkilojunaliikenne-kiinnostaa-ulkomaisia-yrityksia/bDrYxkxH

Kauppalehti (6.1.2014). Kilpailun vapauttaminen maksoi maltaita ruotsalaisille. Saatavilla: https://m.kauppalehti.fi/uutiset/kilpailun-vapauttaminen-maksoi-maltaita-ruotsalaisille/R4epKrBr?ref=facebook%253Ae23c

Kauppalehti (23.9.2016). Ministeri Bernerillä erikoinen yhteys – yritys lobbauspomon kanssa. Saatavilla: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ministeri-bernerilla-erikoinen-yhteys—yritys-lobbauspomon-kanssa/7W2w3YWq

About Markku Juutinen

Olen koulutukseltani insinööri ja tradenomi ylempi. Toimin sivutoimisena kirjailijana ja artikkeleiden kirjoittajana, jonka motiiveina on kehittyneen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan saavuttaminen, Suomessa kuin myös kansainvälisesti ajatellen. Harrastan piirtämistä, maalaamista ja kirjallisuutta yleensä.

Check Also

pelastuksen avaimet

VOITTO PERKELEESTÄ Kymmenen Käskyn avulla

Kymmenen Käskyä ovat Raamatun tärkeimmät sanat, sillä ne tulivat Jumalan sormen piirtäminä kahteen kivitauluun. Kymmenen Käskyn voimasta Jordan-virran vedet väistyivät ja Jerikon muurit särkyivät, sillä näihin Käskyihin sisältyy Jumalallinen Voima. Tällainen voima on myös ihmisellä, joka näitä Käskyjä noudattaa siitä syystä, että ne ovat Jumalallisen Järjestyksen Lakeja, eikä vain siksi, että ne ovat yhteiskunnallisia ja moraalisia sääntöjä kaikilla kansoilla. Näillä Käskyillä on luonnollinen eli kirjaimellinen merkitys, henkinen merkitys ja taivaallinen merkitys. Luonnollinen merkitys on ihmistä varten maan päällä, henkinen ja taivaallinen merkitys ovat enkeleitä varten taivaassa, mutta ihminenkin voi ne ymmärtää.