Home / Ulkomaat / Britannia laajentaa sotaa toimittamalla pitkän kantaman risteilyohjuksia Ukrainan joukoille
Pitkänkantaman ohjus

Britannia laajentaa sotaa toimittamalla pitkän kantaman risteilyohjuksia Ukrainan joukoille

Asiantuntijan mukaan Iso-Britannian toimittaa Ukrainalle pitkän kantaman ohjuksia, jotka sallivat teknisiltä ominaisuuksiltaan iskeä raskaampiin kohteisiin kuten esimerkiksi Kertshinsalmen siltaan Krimillä. 

CNN-uutistoimiston mukaan Iso-Britannia on ilmoittanut lähettävänsä pitkän kantaman Storm Shadow -risteilyohjuksia Ukrainaan. Ja ilmeisesti näitä ohjuksia on jo toimitettu Ukrainalle. 

Lehdelle puhuneen Freeman Air and Space -instituutin apulaisjohtaja David Jordanin mukaan ohjukset antavat Ukrainalle erityisesti kantaman osalta valmiuksia, joita heillä ei ole aiemmin ollut. Ohjusten vaikutus sodankäyntiin riippuu kuitenkin viime kädessä siitä, kuinka monta ohjusta Ukraina saa. 

Storm Shadow -ohjusten kantama on yli 250 kilometriä. Esimerkiksi Yhdysvalloista saatujen Himars-ohjusten kantomatka on sen sijaan vain noin 80 kilometriä. 

Venäjän hallinto vastasi ohjusuutisiin torstaina 11. toukokuuta. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo, että ohjusten lahjoituksesta seuraa asianmukainen vastaus armeijaltamme, kirjoittaa yhdysvaltalaislehti Newsweek. 

Ohjuksista uutisoi myös Suomen valtamedia [1], joka kuitenkin jätti kertomatta sellaisen oleellisen asian, että kyseisiä pitkän kantaman ohjuksia voidaan laukaista vain joko lentokoneista tai tarkoitukseen varustelluista laivastoaluksista käsin. 

Kiova ei siis pysty käyttämään mainittuja pitkän kantaman Storm Shadow –risteilyohjuksia ilman NATOn jäsenmaiden hävittäjiä ja sotalaiva-aluksia. 

 

Tietyt NATO-maat kärjistävät Ukrainan konfliktia tahallaan 

Yhdysvaltojen ohella, Iso-Britannia on kärjistänyt Ukrainan ja Venäjän välistä sotaa entisestään. Britannian suunnitelma lahjoittaa Ukrainalle Storm Shadow –risteilyohjuksia suurentaa suursodan eskaloitumista entisestään. Näillä pitkän kantaman (yli 250 km) ohjuksilla Ukraina pystyy tuottamaan tuntuvaa tuhoa vastapuolelle, ja ampumaan näitä ohjuksia jopa Venäjän puolelle. Yhdysvaltojen johtamalla koalitiolla, johon myös Britannia kuuluu, on näköjään vakaana tarkoituksena pakottaa Venäjä käyttämään puolustautuakseen, äärimmäisen tehokkaita vastaiskuja.  

Mutta kuten jo ennakolta esitettiin, Kiova ei kykene käyttämään mainittuja pitkän kantaman risteilyohjuksia ilman NATOn jäsenmaiden hävittäjiä sekä sotalaiva-aluksia. 

Sotatilanne Ukrainassa on suoraa seurausta Yhdysvaltojen tärkeimmästä pyrkimyksestään säilyttää ja kasvattaa entistä maailmanvalta-asemaansa Euroopan unionin alueella, poliittisen Lähi-idän alueella sekä poliittisen Tyynenmeren alueella. USA haluaa edelleen olla ainoana globaalina suurvaltana. 

Yhdysvaltojen, Britannian ja tiettyjen muiden NATOn jäsenmaiden jatkuva aseellinen, taloudellinen ja sotilaskoulutuksellinen Ukrainan tukeminen pitkittää Venäjän ja Ukrainan välistä selkkausta, ja lisää Ukrainan kansan kärsimystä. Sodan pitkittämisen yhtenä tarkoituksena on myös Venäjän kansan lietsominen vallankumoukseen Vladimir Putinin hallintoa vastaan.  

Ilman länsivaltojen jatkuvaa Ukrainan tukemista, olisi maan ollut jo pakko taipua Venäjän esittämiin rauhanehtoihin. 

 

Loppupäätelmä 

Toivoa kuitenkin on, sillä Venäjä, Kiina, Iran ja tietyt muut islamilaiset valtiot sekä määrätyt Latinalaisen Amerikan valtiot tiivistävät puolustustaan transatlanttista (Yhdysvaltojen johtamaa läntistä blokkia) maailman hegemoniaa vastaan. 

Tämän Yhdysvaltojen johtaman liittouman vastavoima koostuu myös BRICS-maista ja osin myös Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) valtioista, jotka ovat kyllästyneet Yhdysvaltojen läntisen kansainvälisen järjestyksen hegemoniaan, ja sen edistämään yksinapaiseen maailmanjärjestykseen. Lyhyesti yksinapainen maailmanjärjestys tarkoittaa sitä, että yksi suurvalta sanelee globaalit oikeudet ja taloudelliset toiminta ohjeet, joita se tarvittaessa vahvistaa sotilaallista voimaa käyttämällä.  

Mutta Venäjä ja Itä- ja Etelä-Aasian, sekä tietyt Latinalaisen Amerikan valtiot tavoittelevat moninapaista maailmanjärjestystä, mikä tarkoittaa sitä, että maailma ei enää toimi yhden hallitsevan suurvallan ehdoilla, vaan pyrkii huomioimaan maailman valtioiden yhteisen edun. Tämä toteutuisi, niin kansanvälisen politiikan, asevarustelun, kuin myös talouden osalta. 

Moninapaisessa maailmanjärjestyksessä olisivat tärkeimpinä edustajina Kiina, Intia ja myös Venäjä. Joskin kysymyksessä olisi vahvasti Kiinan kauppaan perustuvasta maailmanjärjestyksestä, johon myös The Unz Review –sivusto on viitannut. Pelkona kuitenkin on, että Washingtonia vahvasti kontrolloivat erilaiset juutalaisjärjestöt, tuhoavat ennemmin koko maailman joukkotuhoaseisiin perustuvalla maailmansodalla, kuin antaisivat yleiseen etuun perustuvan moninapaisen maailmanjärjestyksen toteutua. 

Markku Juutinen 

 

Lähteet 

Sciutto, Jim (12.5.2023). CNN Politics. Storm Shadow missiles: Britain has delivered long-range cruise missiles to Ukraine ahead of expected counteroffensive. https://edition.cnn.com/2023/05/11/politics/uk-storm-shadow-cruise-missiles-ukraine/index.html  

Janet (12.5.2023). Latest defence and security news. https://www.janes.com/defence-news/  

ANGLIN, ANDREW (13.5.2023). The Unz Review. Jew Who Ran Biden’s Psycho-Aggressive Agenda Against China Resigning – Will There be a Strategy Change. https://www.unz.com/aanglin/jew-who-ran-bidens-psycho-aggressive-agenda-against-china-resigning-will-there-be-a-strategy-change/ 

 

[1]. MTV3-uutiset (11.5.2023). Kreml ärähti kuultuaan Ukrainan uusista ohjuksista – näihin kriittisiin kohteisiin Ukraina pystyy pian iskemään 

 

 

About Markku Juutinen

Olen koulutukseltani insinööri ja tradenomi ylempi. Toimin sivutoimisena kirjailijana ja artikkeleiden kirjoittajana, jonka motiiveina on kehittyneen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan saavuttaminen, Suomessa kuin myös kansainvälisesti ajatellen. Harrastan piirtämistä, maalaamista ja kirjallisuutta yleensä.

Check Also

KiinaX

Japanin asettamat pakotteet lisäävät Kiinan autokauppaa Venäjälle

Japani otti käyttöön uusien sekä käytettyjen yli 1,9-litraisten autojen vientikiellon Venäjälle. Rajoitukset otettiin käyttöön 9. …