Home / Kotimaa / Vetoomus presidentille Mikko Vapan oikeusturvan puolesta
Tietojen mukaan Mikkoa vastaan ei ole nostettu syytettä, ja kaksi muuta epäiltyä ovat jo vapautettu.
Tietojen mukaan Mikkoa vastaan ei ole nostettu syytettä, ja kaksi muuta epäiltyä ovat jo vapautettu.

Vetoomus presidentille Mikko Vapan oikeusturvan puolesta

Jäljempänä Marko ja Mikko Vapan tukiryhmä esittää vetoomuksen presidentti Sauli Niinistölle, Mikko Vapan oikeusturvan edistämiseksi. 

Mutta ensin esitämme lyhyesti kyseisen asiantilan taustaa Tunneli-skandaali –sivuston pohjalta.
 

TUNNELI-SKANDAALI: estivätkö Vapan veljekset vahingossa Suomen ja Venäjän välisen konfliktin? 

Urheilijaveljekset Marko ja Mikko Vapa pidätettiin 14. huhtikuuta 2023 epäiltynä maanpetoksesta. Tapaus on poikkeuksellinen sekä poliisien salailun että yhtäläisyydessään totalitaaristen valtioiden oikeuslaitoksien kanssa. Tietojen mukaan syytetyt ovat saaneet tutkintavankeudessa soittaa vain yhden puhelun viikossa, eikä asianajajia ole saatavilla. Tilanne on oikeusvaltion kannalta sietämätön, mutta skandaali avaa myös uusia näkökulmia. 

KAKSI MAHDOLLISTA SYYTÄ PIDÄTYKSIIN 

  1. Marko ja Mikko Vapa olivat ehdokkaina eduskuntavaaleissa. He tutkivat epäiltyä suomalaista vaalivilppitapausta, jossa katosi 156 000 ääntä.
  2. Vapan veljekset kuuluvat myös amatööritutkijoiden verkostoon, joka kartoittaa kansainvälisen rikolliseliitin ihmis- ja huumekauppaan käyttämiä tunneleita.

Muita vaalivilppiä tutkivia henkilöitä ei ole pidätetty, joten todennäköisin syy pidätyksiin ovat Tunnelisota-videot, joista Vapan veljekset on tunnettuja jo vuosia. 

Suomen poliisin johto saattaa tietysti olla mukana salakuljetusrikoksissa ja suojella bisneksiään peittelyllä, kuten ex-poliisipäällikkö Jari Aarnion skandaali osoitti. Silti Vapan veljesten pidätysten ajankohta, juuri Suomen NATOon liittymisen jälkeen, viittaa syyhyn numero 2. 

 

”SUOMI TIETÄÄ, ETTÄ VENÄLÄISET TIETÄVÄT” 

Suurvalloilla, kuten Yhdysvalloilla, Venäjällä ja Kiinalla, on tiedustelujärjestelmänsä, jotka vakoilevat muiden maiden puolustus- ja hyökkäysjärjestelmiä. Suomen naapuri Venäjä tietää varmasti kaikki Suomen tunnelit ja maanalaiset suojapaikat monta kertaa tarkemmin kuin Vapan veljesten harrastelijamaisissa YouTube-videoissa kerrottiin. Koska Vapan veljekset eivät esittäneet ’NATOn viholliselle’ mitään uutta tietoa ja johtajamme tietävät sen, niin miksi maanpetostutkinta ja salailu?

Merkittäviä johtopäätöksiä:  

Vapan veljesten tunneliskandaalin takia nyt myös suomalaiset tietävät, että Venäjä tietää kaikki maanalaiset piilopaikkamme ja tunnelimme. Vaikka Venäjä tiesi ne jo ennestään, paljastus on saattanut ilmaantua shokkina, jopa sotaa kannattaville poliitikoille. Ja näiden tunnelipaljastusten seurauksena nyt useimmat Suomessa alkavat ymmärtää, että mahdollisessa sodassa Venäjän kanssa ei olisi mitään piilopaikkaa pommeilta.

Mikäli Suomi ei voi (kuten ei ole mahdollisuuksiakaan) ryhtyä täysmittaiseksi NATOn rintamaksi Venäjää vastaan, sillä se tarkoittaisi sodan puhjettua Suomen totaalista tuhoutumista, ei edes maailman paras propaganda saisi suomalaisia nyt sotaan. Ja tämän ”kansan heräämisen” johtopäätöksenä olisi Suomen palaaminen rauhanneuvottelumaaksi, missä sen suurimmat osaamiset ja kokemukset piilevät. 

 

Vetoomus presidentille 

Arvoisa Presidentti Sauli Niinistö
Me kansalaiset olemme huolissamme ystävämme Mikko Vapan kohtelusta vangittuna*. Toinen veljeksistä Marko Vapa, vapautettiin 6.6.2023, mutta hänen veljensä Mikko on edelleen vangittuna.
Olemme kuulleet huolestuttavia uutisia Mikon voinnista. Mikko on aloittanut nälkälakon 22. toukokuuta, josta saimme tietää vasta veljensä Markon vapauduttua 7.kesäkuuta. Nälkälakon syytä meille ei ole kerrottu.  Niin ikään Mikon kihlattua sekä Mikon äitiä ei ole informoitu nälkälakosta ensinkään, mikä on kohtuutonta, eikä todellakaan enää inhimillistä. Kihlattu ja äiti eivät ole saaneet Mikosta mitään tietoa hänen vangitsemisensa jälkeen. Vasta äskettäin Mikon veljen vapauduttua, he ovat saaneet jotain tietoa. Läheiset ovat kysyneet tietoja Mikon voinnista sekä terveydentilasta, mutta he eivät ole saaneet vastausta. He eivät saa myöskään tavata Mikkoa. 
Huolimatta pakkokeinolaista, jota häneen sekä asianajajaan sovelletaan, on epähumanitääristä, että Suomessa vangittu eristetään totaalisesti läheisistään, eikä hänellä tai läheisillä ole oikeutta olla missään yhteydessä toisiinsa. 

______ 

*) Kysymys on tässä tapauksessa vangitsemisesta, sillä pidätys voi kestää enimmillään vain 96 tuntia.

 
Tähän tapaukseen liittyen on mediassa kirjoitettu joitain artikkeleita, mutta ystäville ja tukijoille ei ole saatettu tilanteesta mitään tietoa. 
Kaikkien suut on hiljennetty ”pakkokeinolain mukaisella puhe- ja ilmaisukiellolla”, joten emme pysty mitenkään auttamaan sekä tukemaan ystäväämme.
Kaikki yhteydenpito vangittuun meidän auttajien taholta on tehty mahdottomaksi. Tällaisesta herää myös epäilyksensä, että tavoitellaanko tällä henkilön fyysisen ja psyykkisen terveyden nujertamista? Onko tavoitteena painostaa hänet tunnustamaan rikos, josta häntä on syytetty, vaikka hän olisi siihen syytön?

Vetoamme teihin Herra Presidentti, sillä Suomen säilyminen oikeusvaltiona on varmasti meidän jokaisen suomalaisen tavoitteena:

– Miltä kuulostaa, että Suomen kansalaisia voidaan vangita niin, että heidän voinnistaan vankeudessa ei saada mitään tietoja? 
– Miltä vaikuttaa se, että asianajajat eivät saa edes vastata siihen kysymykseen, mistä paikoista vangittujen tilanteesta voisi kysyä tarkemmin? 
– Onko kohtuullista, että rikoksesta syytetty suomalainen ei pääse puolustautumaan haluamallaan tavalla mm. käyttämällä kaikkea tarvittavia oikeudenkäyntiavustusta ja todistajien lausuntoja?

Pyydämme Teitä Presidentti Sauli Niinistö kommentoimaan Mikko Vapan oikeudellista tilannetta edes jollain tavalla julkisuudessa, ja ehkä jopa mahdollistamaan yhteydenpidon sekä hänen auttamisensa.
Olisi erittäin toivottavaa, että taholtanne muistutettaisiin viranomaisten oikeusturvan tärkeydestä Suomessa, jotta me huolestuneet kanssakansalaiset saisimme rauhan sieluumme.

Jokainen Suomen kansalainen ansaitsee ihmisarvoisen kohtelun ja perusoikeudet, myös vankeudessa. 

”Se, mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan”, (Olaus Petri). 

 

 

Ystävällisin terveisin

Marko ja Mikko Vapan tukiryhmä
 

 

 

Lähteet 

 TUNNELI-SKANDAALI – Estivätkö Vapan veljekset vahingossa Suomi-Venäjä-sodan? | MKR (mkrsuomi.fi) 

Pidätyksen ja vangitsemisen ero – Minilex 

About Toimitus

Check Also

ehdokkaat

Venäjälle vihamieliset presidenttiehdokkaat esittäytyvät

Valtamediat ovat aloittaneet aggressiivisen ilmapiirin jatkumisen nostamalla toinen, toistaan syvempään sotapsykoosiin vajonneita presidenttiehdokkaita parrasvaloihin. Näillä …

One comment

  1. Jos teillä Herra Presidentti on valtaa tässä maassa niin näyttäkää se ja Vapauttakaa Mikko Vapa . Ja tuokaa se mediassa julki mitä on heille tapahtunut rikos ihmisyyttä vastaan.