Home / Yhteiskunta / Japanin asettamat pakotteet lisäävät Kiinan autokauppaa Venäjälle
KiinaX

Japanin asettamat pakotteet lisäävät Kiinan autokauppaa Venäjälle

Japani otti käyttöön uusien sekä käytettyjen yli 1,9-litraisten autojen vientikiellon Venäjälle. Rajoitukset otettiin käyttöön 9. elokuuta. 

 

Japani kasvatti henkilöautojen vientiä Venäjälle tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla 32,8 prosenttia, vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Nykyisin Japanin vientikielto Venäjälle on kohonnut 63 prosenttiin kaikesta Japanin viennistä Venäjän federaatioon.  

Japanilaisen Yomiuri mediakonsernin laskelmien mukaan sanktioiden koventuminen vähentää kuusin kertaisesti Japanin vientituloja Venäjälle suuntautuneesta autokaupasta. 

Tokio on ilmoittanut jatkossakin noudattavansa tunnollisesti Venäjän vastaisia rajoituksia saumattomassa yhteistyössä kansainvälisen yhteisön sekä G7 -maiden kanssa.  

Lisäksi Vientikielto koskee huviveneitä, raskaiden ajoneuvojen renkaita, turvaistuimia, auton lukkoja, keramiikkaa sekä paperi- ja lasituotteita. 

Japanin käyttöön ottama autojen vientikielto Venäjälle, siirtää Japanin Venäjän viennin Kiinalle 

Tokion asettamat pakotteet lisäävät Kiinan autokauppaa Venäjän federaatioon. Täten Japanin vientirajoituksilla on ollut poliittista ja taloudellista hyötyä sekä Venäjälle että Kiinalle. Erittäinkin suurin taloudellinen hyöty Japanin virittämistä sanktioista on koitunut Kiinalle. Toki tämä lujittaa Venäjän ja Kiinan välisiä poliittisia ja taloudellisia suhteita myös tulevaisuutta ajatellen. 

Kiinalaiset automarkkinat tarjosivat kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla 32 kiinalaisen autoteollisuuden automallia Venäjän markkinoille. Sitä vastoin tämän vuoden viimeisellä puoliskolla kiinalaiset autojenmyyjät ovat tarjonneet lisää 49 valmistajan automallia. Lisäksi Kiinan odotetaan solmivan lukuisia automarkkinoihinsa liittyviä vientisopimuksia Venäjälle, 10.–13. syyskuuta 2023 Vladivostokissa pidettävässä talousfoorumissa.  

Uudenlaiset taloudelliset kehityssuunnat 

Venäjän taloudessa on viimeisen puolentoista vuoden kuluessa panostettu tehokkaasti idän suuntaan uudenlaisilla suuntauksilla, jotka sisältävät 21. vuosisadan luotettavat makrotaloudelliset eli talouteen kokonaisuudessaan liittyvät realiteetit. 

Uudistukset muiden muassa käsittävät logistiikkaketjuja, tuotantolaitoksia ja uniikkeja tuotteita tai tuotemerkkejä muodostaen uusia kulutustottumuksia. Keskeisin rooli näissä prosesseissa on muodostaa suhteet luotettavaan kiinalaiseen liiketoimintaan, mikä toimiikin ahkerasti Venäjällä. Kiina on saavuttanut Venäjälle sellaisia talousalueita, kuten esim. kauppa- ja matkustajaliikenne, televiestintäteknologia ja kulutuselektroniikka, niin syystä voitaisiin sanoa Kiinan liiketoiminnan saavuttaneen huippuaseman Venäjän markkinoilla, vai kehittyykö sen taloudelliset näkymät vieläkin korkeammalle? 

Lopuksi sanottakoon, että Kiina on rakentanut “uuden silkkitien” investoimalla monien Euraasian maiden infrastruktuuriin päämääränään lujittaa taloudellista verkostoaan. Uusi silkkitie tavoittelee piristämään maiden välistä kauppaa sijoittamalla teihin, kiskoihin, satamiin teollisuuskeskuksiin ja putkistoihin. Tällä on Kiinalle kaikinpuolista voimakkuutta ja hegemoniaa kasvattava vaikutus. 

Markku Juutinen 

 

Lähteet 

https://www.gazeta.ru/ 

Перспективы развития авторынка в России: Япония уступила Китаю (turbopages.org) 

Власти Китая планируют ускорить процесс формирования торговой державы – Газета.Ru | Новости (gazeta.ru) 

Uusi Venäjä-pakote astuu voimaan 9. elokuuta –  asiantuntijalta karu hinta-arvio – Autot – Ilta-Sanomat (is.fi) 

About Markku Juutinen

Olen koulutukseltani insinööri ja tradenomi ylempi. Toimin sivutoimisena kirjailijana ja artikkeleiden kirjoittajana, jonka motiiveina on kehittyneen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan saavuttaminen, Suomessa kuin myös kansainvälisesti ajatellen. Harrastan piirtämistä, maalaamista ja kirjallisuutta yleensä.

Check Also

Ohjustukikohta

Venäjän isänmaallinen Army 2023 -suurtapahtuma kokoaa transatlanttisen globaalin hegemoniapyrkimysten vastustajat Moskovaan

14-20. elokuuta järjestetään vuosittainen Armeija 2023 –foorumi Patriot Parkissa ihan Moskovan tuntumassa. Viime vuonna osittain myös suurelle yleisölle avoimeen tapahtumaan osallistui likipitäen 2 miljoonaa ihmistä, mukaan lukien 85 ulkomaista delegaatiota, mitkä eivät ole noteeranneet lännen painostusta sekä pakotteista. Tämän vuoden suurtapahtuman luvataan olevan vielä edellistä kattavampi ja myös kiinnostavampi.